Van webinar tot microlearning

Online educatie is gemeengoed geworden. Corona heeft die trend een gigantische impuls gegeven, maar we leerden sowieso al steeds vaker online voordat de pandemie uitbrak. Naar verwachting blijft die tendens dan ook voortbestaan als onze maatschappij weer terug naar ‘normaal’ gaat. Toch zijn er veel mensen die zweren bij een docent of coach die live tekst en uitleg geeft. Veel praktische studies kunnen niet zonder oefening op locatie onder begeleiding van een instructeur of leraar. De toekomst zal uitwijzen hoe de klassieke en de online lesvormen met elkaar verweven gaan worden. Kneh Creatief is betrokken bij meerdere vormen van online educatie. Zo maakten we in opdracht van ErgoZit een instructievideo ‘Gezond Werken’ voor de technologie leverancier Ricoh. Daarmee geeft het internationale concern haar werknemers ergonomische adviezen van dé expert op dit vlak, inzake gezond werken op kantoor en thuis. De 45 minuten durende video behandelt de fysieke zowel als de mentale aspecten van gezond werken.

Een andere online leermethode die enkele jaren geleden in zwang kwam, is de microlearning. Ze blijken erg handig als richtingaangever bij dagelijkse werkzaamheden. Binnen enkele minuten leert de leerling praktische probleemsituaties te doorzien en op te lossen. Hoewel de microlearning meerdere vormen kan aannemen, wordt de video of vlog het meest toegepast. Typische eigenschappen:
• ze zijn van korte duur en beknopt;
• ze zijn heel specifiek gericht op één onderwerp;
• ze zijn vaak interactief (m.b.v. keuzevormen);
• ze staan op zichzelf.

Momenteel ontwikkelt Kneh Creatief met diverse partijen waaronder onderwijs-innovator Nehem, microlearnings voor de bouwsector. Aan de hand van korte praktijksituaties wordt een probleemstelling van meerdere kanten belicht om het onderlinge begrip en vooral de communicatie te optimaliseren. De doelgroep herkent de vraagstukken vanuit de eigen werksituatie. De microlearning bereikt alle bouwmedewerkers vanwege de laagdrempeligheid qua taal, duur en opzet. Voor Kneh en zijn team is het een prachtige creatieve uitdaging. Een eerste indruk? Kijk hier.